VII. Maroshévízi Magyar Művelődési Napok 2019

2019. október 17-20 között zajlott a VII. Maroshévízi Magyar Művelődési Napok rendezvénysorozata. Szervezők: Kemény János Elméleti Líceum, maroshévízi RMDSZ, Kemény János Alapítvány, dr. Urmánczy Nándor Egyesület, Alma Mater Kemény János Egyesület, Communitas Alapítvány, a maroshévízi Római Katolikus Egyház és Református Egyház, a Polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács támogatásával.
Csütörtök, október 17 – Egyház és Kultúra: Ökumenikus istentisztelettel indult ünnepünk a római katolikus templomban, ahol a lelkészek igehirdetése után orgonakoncertet hallottunk Dr. Bartha Tibor egyik tanítványától, Mihai Zoltán Lajos lelkésztől. Este 19,00 órától az Osonó Színházműhely “Ahogyan a víz tükrözi az arcot” című előadás színesítette a kulturális programot, a helyi Művelődési Házban.
Péntek, október 18 – Kemény János Iskolanap- Napsugár Napközi épületének átadása
Délelőtt az iskola osztályközösségei illusztrációkat készítettek egy-egy napsugárra az óvodásoknak, napköziseknek.11 órától zajlott a napközi ünnepélyes átadása. Az egyházi áldás után következett a szalagvágás pillanata. Ezután az ünnepi beszédek az új épület multifunkcionális termében zajlottak. Az óvodai és napközis csoport hálaverse és éneke indította az ünnepi beszédek sorát. Köszöntötték az új intézményt és jövendőbeli lakóit: Bende Sándor, az RMDSZ országgyűlési képviselője, Burus Siklódi Botond, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke, Soós Zoltán konzul, Magyarország Csíkszeredai Konzulátusának képviselője, Márton Adél, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség óvodai okatatásért felelős tanfelügyelőnője, Barti Tihamér, Hargita megye tanácsának alelnöke, Séra Ilona, az RMPSZ területi és helyi elnöke. A Csillagszem tánccsoport kis- és nagycsoportjának színes előadása következett.
Délután 15 órától szüreti báltoborzó indult, bevonva az iskola néptánccsoportjának nagyobb tagjait. 20 órától kezdődött a Presszó Izabella vendéglőbe a Borszéki Trió együttes által biztosított zene és tánc, a szüreti mulatság.
Szombat, október 19- dr. Urmánczy Nándor Emléknap
Ökumenikus igehirdetéssel indult a nap, amit koszorúzás követett az Urmánczy sírboltnál. Köszöntő beszédek után Urmánczy fotó dokumentum bemutatót tartott Czirják Károly, az Egyesület elnöke és Urmánczy díjátadás következett a katolikus templom melletti Közösségi Házban.
18,00 órától András Előd humorista lépett fel a Művelődési Házban.
Vasárnap, október 20- Hagyományőrző Nap
Az Urmánczy strand mellett sátrak várták a csapatokat, akik felvállalták a tánccsoportok tagjainak a hagyományos ételek készítését, amivel egyidőben bográcsfőző verseny zajlott.
A hagyományőrző nap hangulatáról a fellépő néptáncosok gondoskodtak: a borszéki Czifrasarok néptánccsoport és a maroshévízi Csillagszem kis és nagy tánccsoportjának tagjai. Közben Gyergyó medencei érdekességekről megörökített fotókiállítást lehetett megtekinteni, dr. Munzlinger Attila családorvos és fotóművész irányításával.
Este 18 órától a Gyergyószéki Fúvószenekar előadása zárta a Művelődési Napok programját.
Köszönet minden szervezőnek, intézménynek és mindazoknak a résztvevőknek, akik biztosítják azt, hogy minden esemény élményt nyújtson és megerősítsen annak a ténynek a felvállalására, hogy magyarok és maroshévíziek maradunk a szórványban.
Deme Gabriella, pályázati felelős