Valabil din 13 octombrie 2010
Érvényes 2010 október 13-tól
I. CADRUL GENERAL DE FUNCŢIONARE
A. PERSONALUL DIDACTIC
1. Funcţiile, competenţele, responsabilităţile, drepturile si obligaţiile personalului didactic de predare şi de instruire practică şi ale personalului didactic auxiliar sunt reglementate de Legea Învăţământului nr. 84/1995. Legea privind Statutul personalului didactic nr. 128/1997, cu modificările şi completările ulterioare, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar nr. 4925/08.09.2005. şi Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preşcolar nr. 4464/07.09.2000.
2. Personalul didactic de predare şi de instruire practică, personalul didactic auxiliar şi nedidactic trebuie să fie apt din punct de vedere medical, capabil să relaţioneze corespunzător cu elevii, părinţii şi colegii.
3. Personalul din învăţământ trebuie să aibă o ţinută morală demnă, în concordanţă cu valorile educaţionale pe care le transmite elevilor, o vestimentaţie decentă şi un comportament responsabil.
4. Personalul din învăţământ trebuie să dovedească respect şi consideraţie în relaţiile cu elevii, părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
5. Personalului din învăţământ îi este interzisă aplicarea de pedepse corporale, precum şi agresarea verbală sau fizică a elevilor şi/sau a colegilor.
6. Se interzice personalului didactic să condiţioneze evaluarea elevilor sau calitatea prestaţiei didactice la clasă de obţinerea oricărui tip de avantaje, de la elevi sau de la părinţii acestora. Este interzisă sancţionarea abaterilor disciplinare cu subevaluarea cunoştinţelor elevilor.
7. Norma didactică este de 40 de ore săptămânal şi constă în activităţi de predare, evaluare, orientare profesională, metodice, perfecţionare, activităţi de supraveghere, de realizarea legăturii cu familia, activităţi educative, cultural–artistice, sportive, activităţi de recuperare sau dezvoltare pe obiecte de învăţământ, conform Fişei postului şi Sarcinilor de serviciu obligatorii.
8. Personalul didactic este obligat să respecte ora de curs de 50 de minute.
9. Personalul didactic colaborează cu părinţii şi cu comunitatea locală în vederea realizării obiectivelor instructiv–educative. Învăţătorii si diriginţii la început de ciclu şcolar fac vizite la domiciliul elevilor. Legătura cu părinţii se realizează prin şedinţe cu părinţii (minim 3 – 5 pe an), prin Consiliul clasei, prin lectorate pedagogice, întâlniri personale cu părinţi în cadrul orelor de audienţă.
10. Personalul didactic răspunde pentru menţinerea ordinii si disciplinei în rândul elevilor, a siguranţei şi protecţiei lor fizice, a respectării normelor de protecţia muncii şi P.S.I.
11. Activitatea comercială în incinta şcolii sau în zona limitrofă, comerţul cu materiale obscene sau pornografice scrise, audio sau vizuale sunt incompatibile cu statutul de personal didactic. Se pot comercializa materiale tipărite cu conţinut ştiinţific, literar sau distractiv cu avizul prealabil al direcţiunii, respectiv al Consiliului de Administraţie.
12. Acordarea calificativelor anuale se face pe baza activităţii depuse, a respectării Fişei postului şi a îndeplinirii concrete a sarcinilor avute.
B. PERSONALUL DIDACTIC AUXILIAR ŞI NEDIDACTIC
1. Personalul didactic auxiliar şi nedidactic îşi desfăşoară activitatea conform Fişei postului şi programului stabilit pentru asigurarea condiţiilor necesare bunului mers al activităţii instructiv-educative.
Datorează loialitate intereselor şcolii şi personalului didactic. Nu participă la discuţiile profesionale ale personalului didactic.
2. Secretariatul funcţionează pentru elevi, părinţi, personalul şcolii şi pentru alte persoane interesate, potrivit unui program de lucru aprobat de directorul şcolii, în conformitate cu Art. 86. din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
3. Serviciul de contabilitate asigură şi răspunde de organizarea şi desfăşurarea activităţii financiar-contabile din liceu, în conformitate cu Art. 87. din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar şi a altor dispoziţii legale în vigoare.
4. Serviciul de administraţie este subordonat directorului unităţii de învăţământ. Administratorul răspunde de gestionarea şi de întreţinerea bazei materiale a unităţii de învăţământ, coordonează activitatea personalului administrativ de întreţinere şi curăţenie, în conformitate cu Art. 88. din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Programul personalului de întreţinere şi curăţenie se stabileşte de către administrator, potrivit nevoilor unităţii şi se aprobă de director. Administratorul stabileşte sectoarele de lucru ale personalului de îngrijire. În funcţie de nevoile şcolii, directorul poate schimba aceste sectoare. Administratorul nu poate folosi personalul subordonat în alte activităţi decât în cele necesare şcolii.
5. Bibliotecarul organizează activitatea bibliotecii, asigură funcţionarea acesteia după programul de lucru stabilit şi aprobat de director, în conformitate cu Art. 89. din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.Regulamentul intern al bibliotecii este aprobat de director şi reprezintă parte a prezentului document conform anexei 2.
6. Administratorul de reţea de calcul îşi desfăşoară activitatea pe baza Fişei postului, în conformitate cu Art. 90. din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
7. Regulamentul de funcţionare a sălii de sport este stabilit de director şi reprezintă parte a prezentului document conform anexei 1.
C. DREPTURILE ŞI OBLIGAŢIILE ANGAJATORULUI ŞI AL SALARIAŢILOR
1. În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii. Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat este interzisă, în conformitate cu Art. 5 din Codul Muncii.
2. Angajatorul are obligaţia să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor în toate aspectele legate de muncă. Are obligaţia să organizeze instruirea angajaţilor săi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
3. Angajatorul are dreptul de a aplica, potrivit legii, sancţiuni disciplinare salariaţilor săi ori de câte ori constată că aceştia au săvârşit o abatere disciplinară. Sancţiunile disciplinare, conform Art. 264 din Codul Muncii, sunt:
a) avertismentul scris;
b) suspendarea contractului individual de muncă pentru o perioadă ce nu poate depăşi 10 zile;
c) retrogradarea din funcţie pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
d) reducerea salariului de bază pe o durată de 1 – 3 luni cu 5 – 10%;
e) reducerea salariului şi/sau a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1 – 3 luni cu 5 – 10%.
f) desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
D. FORMATIUNILE DE STUDIU
1. Grupele şi clasele se formează conform normelor în vigoare. Grupa de preşcolari se constituie şi cuprinde, în medie, 15 copii, dar nu mai puţin de 10 şi nu mai mult de 20. În învăţământul preşcolar se respectă structura anului şcolar stabilit pentru învăţământul preuniversitar.
2. În învăţământul primar clasa este alcătuită de la 10 la 25 de elevi. Înscrierile în clasa I se fac în perioada februarie – martie în fiecare an.
Evaluarea şcolarizării preşcolarilor se face pentru fiecare an şcolar prin informări scrise depuse la direcţiune de către învăţătorii direct implicaţi, sub îndrumarea şefului comisiei metodice.
Studiile primare se încheie prin evaluarea cunoştinţelor conform metodologiei prevăzute de M.E.C.T. Rezultatele evaluării vor fi discutate in comisia metodica a învăţătorilor până la data de 1 iunie.
3. În învăţământul gimnazial clasele se formează, conform legii, cu 10 – 30 elevi
În clasele a VIII-a elevii susţin Evaluarea naţională la disciplinele Limba şi literatura română, Limba şi literatura maghiară, Matematică. Pregătirea elevilor cade în sarcina profesorilor de specialitate sub îndrumarea şefilor de catedră. Rezultatele evaluării se analizează în prima şedinţă a comisiilor metodice.
Orientarea şcolară şi profesională a elevilor este realizată de profesorii-diriginţi, respectiv prin orele din cadrul ariei curriculare specifice. Se vor urmări toate etapele înscrierii în învăţământul liceal şi profesional de către diriginţii claselor terminale pe tot parcursul verii.
4. În învăţământul liceal clasele sunt alcătuite, conform legii, din maxim 30 de elevi.
Studiile liceale se încheie cu Examenul de bacalaureat, respectiv Examenul de certificare a competenţelor profesionale pentru clasele de matematică-informatică. Pregătirea elevilor cade în sarcina profesorilor de specialitate sub îndrumarea şefilor de catedră. Rezultatele acestor examene se analizează în prima şedinţă a comisiilor metodice.
E. PROGRAMUL DE FUNCŢIONARE A ŞCOLII
1. Cursurile încep la ora 7.00 (pentru clasele cu peste 30 de ore săptămânal), respectiv la ora 8.00 pentru celelalte clase. Pentru clasele a V-a şi VI- a ora de începere a cursurilor este corelată cu programul microbuzului şcolar, respectiv ora 7.00 şi/sau 8.00.
2. Orele de curs au 50 de minute, cu pauza mare la ora 9.50.
3. Activitatea în grupa de grădiniţă se desfăşoară între orele 8.00 şi 13.00, pe baza unui orar avizat de director.
4. Programul personalului de îngrijire este de la ora 6 până la ora 19. Activităţile din şcoală se desfăşoară, în general, între orele 6 şi 19. Clădirea şcolii este deschisă şi închisă de îngrijitoarea de serviciu.
5. Programul de funcţionare a contabilităţii este între orele 8 şi 16.
6. Programul de funcţionare a secretariatului este între orele 7 şi 15, iar relaţia cu publicul între orele 9,50 şi 13,10.
7. Orice activitate organizată în afara orarului şcolii trebuie adusă la cunoştinţa direcţiunii pentru a lua măsurile organizatorice potrivite şi se desfăşoară sub supravegherea cadrelor didactice.
F. CONDUCEREA UNITĂŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT
1. Directorul exercită conducerea executivă a unităţii de învăţământ, în conformitate cu atribuţiile conferite de lege, cu hotărârile Consiliului de administraţie, precum şi cu alte reglementări legale.
2. Directorul trebuie să manifeste loialitate faţă de unitatea de învăţământ, credibilitate şi responsabilitate în deciziile sale, încredere în capacităţile angajaţilor, să încurajeze şi să susţină colegii, în vederea motivării pentru formare continuă şi pentru crearea în unitate a unui climat optim desfăşurării procesului de învăţământ.
3. Drepturile şi obligaţiile directorului sunt cele prevăzute de lege, în conformitate cu articolele nr 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
4. Directorul adjunct îşi desfăşoară activitatea în subordinea directorului, care îi elaborează fişa postului. Atribuţiile directorului adjunct sunt stabilite în Art. 26 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
II. MĂSURI DE SECURITATE
A. Pentru protejarea elevilor, cadrelor didactice şi a bunurilor şcolii se iau următoarele măsuri:
1. Se va asigura serviciu permanent la intrarea în şcoală prin elevi de serviciu (pe durata cursurilor) şi prin personal de serviciu (pe timpul vacanţelor).
2. Accesul străinilor în şcoală este admis doar după anunţarea conducerii şcolii de către elevul de serviciu, consemnându-se în Registrul de evidenţă a persoanelor care vizitează şcoala, prin legitimare cu actul de identitate, motivarea prezenţei în şcoală şi primirea ecusonului de „vizitator”.
3. Vizitarea unităţii de învăţământ şi asistenţa la orele de curs sau la activităţi şcolare/extraşcolare, efectuate de către persoane din afara şcolii, se fac numai cu aprobarea directorului.
4. Accesul elevilor în şcoală se face pe baza carnetului de elev. La începutul cursurilor elevii vor prezenta elevului de serviciu carnetul de elev. Abaterile vor fi consemnate în caietul elevului de serviciu.
5. În timpul cursurilor elevii nu au voie să părăsească curtea şcolii fără acceptul profesorului / învăţătorului de serviciu. Elevii care întârzie de la cursuri vor fi consemnaţi în caietul elevului de serviciu.
6. Accesul personalului şcolii se face pe baza legitimaţiei de serviciu.
7. Orice încercare de tulburare a activităţii instructiv-educative, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic se va comunica Inspectoratului şcolar judeţean, Primăriei, Poliţiei sau Jandarmeriei.
8. Numărul de urgenţă 112 va fi apelat de administratorul unităţii, în calitate de responsabil cu situaţiile de urgenţă.
9. Paza unităţii este asigurată de fochiştii de serviciu conform unui program lunar întocmit de director.
B. Atribuţiile învăţătorului / profesorului de serviciu:
Serviciul pe şcoală se efectuează, conform programării săptămânale, de la ora 6.45 (pentru profesori) şi 7.45 (pentru învăţători), până la terminarea cursurilor. Învăţătorul/profesorul de serviciu verifică sălile de clasă, grupurile sanitare, încălzirea, existenţa cataloagelor, pregăteşte condica de prezenţă şi sesizează orice neregulă femeii de serviciu, secretarei sau directorilor, după caz. Problemele de indisciplină, stricăciuni sau alte întâmplări neobişnuite se vor trece în Registrul de procese verbale. În caz de absenţe neprevăzute ale colegilor, ia măsuri de suplinire imediată şi anunţă directorul de situaţia ivită.
În timpul pauzelor, supraveghează elevii în curtea şcolii sau pe coridoare.
Învăţătorul şi profesorul de serviciu răspund pentru toate evenimentele din timpul serviciului. Ascunderea problemelor, nesesizarea lor atrag după sine măsuri disciplinare.
In activitatea lor învăţătorii si profesorii de serviciu sunt sprijinite de personalul didactic de predare care urmăreşte ieşirea disciplinată a elevilor din clasă, respectiv intră la ore imediat după ce se sună la clasă. Pe timpul pauzelor elevii nu rămân în sălile de clasă.
După terminarea cursurilor verifică incinta şcolii, închide cataloagele şi celelalte documente şcolare în dulap şi consemnează evenimentele în Registrul de procese-verbale.
C. Atribuţiile elevului de serviciu:
Serviciul pe şcoală se efectuează conform unui tabel nominal, zilnic de la ora 6.45, până la terminarea cursurilor, de către doi elevi: un elev la intrarea în curtea şcolii, pe timpul pauzelor, şi un elev la intrarea în clădirea şcolii. Elevii de serviciu colaborează cu învăţătorul/profesorul de serviciu, raportează orice neregulă învăţătorului/profesorului de serviciu.
Verifică dacă, la intrarea în şcoală, elevii au asupra lor carnetul de elev şi consemnează în caietul elevului de serviciu pe cei care nu prezintă carnetul de elev. Consemnează nominal elevii care întârzie de la ore şi pe cei care părăsesc clădirea şcolii în timpul orelor.
Consemnează în registrul de evidenţă persoanele care vizitează şcoala, conform punctului A., şi conduce vizitatorii la locul vizitei (direcţiune, secretariat, sala profesorală).
În timpul orelor verifică şi menţine curăţenia pe holuri, stinge lumina şi închide uşile grupurilor sanitare.
În timpul serviciului nu-şi părăseşte locul. Pe timpul susţinerii tezelor, poate fi înlocuit cu un alt elev. Are datoria să recupereze lecţiile pierdute.
III. ACTIVITATEA ELEVILOR
1. Activitatea elevilor se desfăşoară conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
Dobândirea şi exercitarea calităţii de elev, evaluarea rezultatelor elevilor, încheierea situaţiei şcolare, desfăşurarea examenului de corigenţa, transferarea elevilor precum şi încetarea calităţii de elev sunt precizate în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
2. Calitatea de elev se exercită prin frecventarea cursurilor şi prin participarea la toate activităţile existente în programul şcolii.
Evidenţa prezenţei elevilor se face la fiecare oră de curs de către învăţător/profesor care consemnează în mod obligatoriu fiecare absenţă la începutul orei.
3. În învăţământul preuniversitar, evaluările se concretizează, de regulă, prin note de la 10 la 1. În clasele din învăţământul primar, aprecierea rezultatelor elevilor se face prin calificative sau prin alte forme de apreciere, respectând reglementările Ministerului Educaţiei şi Cercetării.
4. Notele/calificativele parţiale şi definitive acordate se comunică elevilor şi se argumentează, şi se trec în catalogul personal al cadrelor didactice, în catalogul şcolar şi în carnetul de elev de către profesorul/învăţătorul care le acordă.
5. Elevul sau părintele/reprezentantul său legal, are dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării. Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În situaţia în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/reprezentantul său legal se pot adresa directorului unităţii şcolare.
A. DREPTURILE ELEVILOR
1. Elevii se bucură de toate drepturile legale şi nici o activitate organizată în şcoală nu poate leza demnitatea sau personalitatea acestora.
2. Elevii din învăţământul de stat beneficiază de învăţământ gratuit.
3. Elevii pot beneficia de burse sau de alte forme de sprijin material şi financiar, în conformitate cu reglementările legale.
4. Elevii beneficiază de asistenţă psihopedagogică şi medicală gratuită. Au dreptul la bilete cu preţuri reduse, la spectacole, muzee, manifestări cultural-sportive şi la transportul în comun, pe baza carnetului de elev, vizat la zi.
5. Elevii au dreptul să fie evidenţiaţi şi să primească premii şi recompense pentru rezultatele deosebite la activităţile şcolare şi extraşcolare, precum şi pentru atitudine civică exemplară.
6. Elevii au dreptul să participe la activităţile extracurriculare organizate de şcoală, precum şi la cele care se desfăşoară în cluburile elevilor, bazele sportive, de agrement, tabere, în cluburile şi asociaţiile sportive, cu respectarea prevederilor regulamentelor de funcţionare ale acestora şi cu avizul dirigintelui şi a direcţiunii.
7. Elevii din învăţământul obligatoriu primesc gratuit manuale şcolare.
8. Elevii au dreptul la reuniune, de a redacta şi difuza reviste şcolare proprii, le este garantată, conform legii, libertatea de asociere în cercuri şi asociaţii ştiinţifice, culturale, artistice, sportive sau civice, care se organizează şi funcţionează pe baza unui statut propriu, aprobat de directorul şcolii. Dreptul la reuniune se exercită în afara orarului zilnic, iar activităţile pot fi susţinute în şcoală numai cu aprobarea directorului. Aprobarea pentru desfăşurarea acestor acţiuni va fi condiţionată de acordarea de garanţii scrise privind asigurarea securităţii persoanelor şi a bunurilor. În cazul în care activităţile organizate/revistele difuzate conţin elemente care afectează siguranţa naţională, ordinea publică, sănătatea şi moralitatea sau drepturile şi libertăţile cetăţeneşti, contravin legilor şi regulamentelor, directorul şcolii poate suspenda sau poate interzice desfăşurarea acestor activităţi, editarea şi difuzarea revistelor.
9. În fiecare unitate de învăţământ se constituie Consiliul elevilor, format din liderii elevilor de la fiecare clasă. Consiliul elevilor funcţionează în baza unui regulament propriu, avizat de conducerea unităţii de învăţământ şi care este anexă a regulamentului intern.
10. Elevii au dreptul să se transfere de la o unitate la alta, de la un profil la altul, în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, cu acordul consiliilor de administraţie ale celor două unităţi de învăţământ.
11. Elevii au dreptul de a solicita învoire de la cursuri prin cerere înaintată Direcţiunii prin reprezetantul său legal, pentru o perioadă cumulată de maxim 3 zile lucrătoare pe semestru. Se aprobă cerere de învoire în cazul depăşirii numărului de zile permise de prezentul regulament doar în situaţii speciale, cum ar fi decesul unui membru de familie.
12. Elevul sau, după caz, reprezentantul său legal, are dreptul de a contesta modalităţile şi rezultatele evaluării. Contestaţia se adresează cadrului didactic respectiv, care are obligaţia de a motiva/justifica modalitatea de evaluare şi rezultatele acesteia. În situaţia în care argumentele nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul/reprezentantul său legal se pot adresa directorului unităţii şcolare, care, pentru soluţionarea contestaţiei, va desemna profesori de specialitate, care nu predau la clasa respectivă.
B. ÎNDATORIRILE ELEVILOR
1. Elevii au datoria de a frecventa cursurile, de a se pregăti la fiecare disciplină de studiu, de a-şi însuşi cunoştinţele prevăzute de programele şcolare.
2. Elevii trebuie să aibă o comportare civilizată şi o ţinută decentă, atât în şcoală, cât şi în afara ei.
Ţinuta decentă presupune îmbrăcăminte fără culori stridente şi diferite inscripţii, ţinută capilară conform vârstei şi statutului de elev.
3. Elevii trebuie să cunoască şi să respecte legile statului, regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, regulamentul intern al şcolii, regulile de circulaţie şi cele cu privire la apărarea sănătăţii, normele de tehnica securităţii muncii, de prevenire şi de stingere a incendiilor, cele de protecţie civilă şi de protecţie a mediului.
4. Este interzis elevilor :
– să distrugă documente şcolare (cataloage, carnete de elev, foi matricole etc.)
– să deterioreze bunurile din patrimoniul şcolii;
– să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ;
– să aducă şi să difuzeze în unitatea de învăţământ materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa şi intoleranţa;
– să organizeze şi să participe la acţiuni de protest, care afectează desfăşurarea activităţii de învăţământ sau care afectează frecvenţa la cursuri a elevilor;
– să deţină şi să consume în perimetrul şcolii şi în afara ei droguri, băuturi alcoolice şi ţigări şi să participe la jocuri de noroc;
– să introducă în perimetrul şcolii orice tipuri de arme sau alte instrumente, precum muniţie, petarde, pocnitori etc., care prin acţiunea lor pot afecta integritatea fizică şi psihică a colectivului de elevi şi a personalului şcolii;
– să utilizeze telefoanele celulare şi aparatele MP3 în timpul orelor de curs, a examenelor şi a concursurilor;
– să efectueze filmări şi fotografieri în perimetrul şcolii, fără aprobarea direcţiunii;
– să posede şi să difuzeze materiale cu caracter obscen sau pornografic,
– să lanseze anunţuri false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile în perimetrul şcolii;
– să aibă ţinută, comportamente şi atitudini ostentative şi provocatoare;
– să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ.
– să introducă animale în incinta şcolii
– copiatul, sau orice alt mijloc necinstit de a obţine note nemeritate
– să arunce deşeuri în afara locurilor amenajate: tomberon, coş de gunoi
– frecventarea localurilor în timpul orelor de curs
– să întârzie de la orele de curs, cu excepţia cazurilor justificate (întârzierea trenului, a microbuzului şcolii etc.)
5. În situaţia în care elevii întârzie de la orele de curs au obligaţia de a se prezenta la biblioteca şcolii pentru studiu individual.
6. Elevii au obligaţia să poarte asupra lor carnetul de elev, să-l prezinte elevului de serviciu la intrarea în şcoală şi să-l prezinte profesorilor/învăţătorilor pentru consemnarea notelor, precum şi părinţilor, pentru informare în legătură cu situaţia şcolară.
7. Elevii au obligaţia să poarte asupra lor carnetul de elev, care va fi prezentată la solicitarea cadrelor didactice sau a personalului şcolii, şi asigură accesul în incinta şcolii.
8. Elevii au obligaţia să poarte la loc vizibil simbolul şcolii, atât în şcoală, cât şi în afara şcolii.
9. Elevii trebuie să utilizeze cu grijă manualele şcolare primite şi să le restituie în stare bună la sfârşitul anului şcolar.
10. Elevii au obligaţia să-şi îndeplinească în mod conştiincios sarcinile ce le revin ca elevi de serviciu pe clasă sau pe liceu.
11. Între orele 8 – 14 este închisă poarta liceului. Pentru a putea părăsi incinta şcolii în timpul programului , elevii vor solicita aprobarea scrisă a directorului adjunct.
12. Fumatul în perimetrul liceului, utilizarea telefoanelor mobile, a aparatelor MP 3 şi părăsirea perimetrului şcolii fără aprobare se sancţionează după cum urmează:
prima abatere
Observaţie
a doua abatere
mustrare şi scăderea notei la purtare cu 1 punct
a treia abatere
mustrare scrisă şi scăderea notei la purtare cu 2-3 puncte
a patra abatere
preaviz de exmatriculare
a cincea abatere
exmatriculare
13. Elevii vinovaţi de deteriorarea bunurilor unităţii de învăţământ plătesc toate lucrările necesare reparaţiilor sau suportă toate cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate.
În cazul în care vinovatul nu se cunoaşte, răspunderea materială devine colectivă, revenind întregii clase.
În cazul distrugerii/ deteriorării manualelor şcolare primite gratuit, elevii vinovaţi înlocuiesc manualul deteriorat cu un exemplar nou, corespunzător disciplinei, anului de studiu şi tipului de manual deteriorat, iar în caz de imposibilitate, achită contravaloarea acestuia.
Contestaţiile împotriva sancţiunilor se adresează, în scris, consiliului de administraţie al liceului în termen de 5 zile de la aplicarea sancţiunii.
Contestaţia se soluţionează în termen de 30 de zile de la depunerea acesteia la secretariatul şcolii.
Hotărârea consiliului de administraţie este definitivă.
14. În cazul în care elevul a întârziat de la orele de curs, este obligat să se prezinte la directorul adjunct pentru consemnarea absenţei.
15. Evaluarea comportamentului şi disciplinei elevilor ţine cont de următoarele criterii:
– respectarea regulamentului intern,
– comportament disciplinat la ore şi în afara orelor,
– îndeplinirea sarcinilor şi a obligaţiilor şcolare,
– spiritul de iniţiativă şi îndeplinirea angajamentelor,
– participarea activă la viaţa clasei şi a şcolii,
– acordarea de sancţiuni în cursul semestrului.
C. RECOMPENSE
Elevii care obţin rezultate remarcabile în activitatea şcolară şi extraşcolară şi se disting prin comportare exemplară pot primi următoarele recompense :
1. evidenţierea în faţa colegilor de clasă,
2. evidenţierea de către director în faţa colegilor de şcoală sau în faţa Consiliului Profesoral,
3. comunicare verbală sau scrisă adresată părinţilor,
4. burse de merit, de studiu sau alte recompense materiale acordate de stat, de agenţi economici, de sponsori,
5. premii, diplome, medalii,
6. recomandare pentru trimiterea, cu prioritate, în excursii sau tabere,
7. premiul de onoare al şcolii.
8. Acordarea premiilor elevilor la sfârşitul anului şcolar se face la nivelul unităţii de învăţământ, la propunerea dirigintelui, a consiliului clasei, a directorului şcolii.
Se pot acorda premii elevilor care:
a) au obţinut primele trei medii generale pe clasă, dar nu mai mici de 8.50; pentru următoarele trei medii se pot acorda menţiuni;
b) s-au distins la una sau mai multe discipline de studiu;
c) au obţinut performanţe la concursuri, festivaluri, expoziţii şi la alte activităţi extraşcolare desfăşurate la nivel local, judeţean, naţional sau internaţional;
d) s-au remarcat prin fapte de înaltă ţinută morală şi civică;
e) au avut, la nivelul clasei, cea mai bună frecvenţă pe parcursul anului şcolar.
Se pot acorda premii şi pentru alte situaţii prevăzute de regulamentul intern al unităţii de învăţământ.
Unitatea de învăţământ şi alţi factori pot stimula activităţile de performanţă ale elevilor la nivel local, naţional şi internaţional, prin alocarea unor premii, burse, din partea consiliului reprezentativ al părinţilor, a agenţilor economici, a fundaţiilor ştiinţifice şi culturale, a comunităţii locale etc.
D. SANCŢIUNI
1. Elevii care săvârşesc fapte prin care se încalcă dispoziţiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele şcolare, vor fi sancţionaţi în funcţie de gravitatea acestora.
Elevii pot primi următoarele sancţiuni:
1. observaţia individuală;
2. mustrarea în faţa clasei şi/sau în faţa consiliului clasei/consiliului profesoral;
3. mustrarea scrisă,
4. retragerea temporară sau definitivă a bursei;
5. eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile (nu se aplică elevilor din clasele I-IV),
6. mutarea disciplinară la o clasă paralelă,
7. mutarea disciplinară la o altă unitate de învăţământ,
8. preavizul de exmatriculare,
9. exmatricularea.
Toate sancţiunile aplicate elevilor sunt comunicate, în scris, părinţilor/reprezentantului legal şi se menţionează în caietul dirigintelui, respectiv în Registrul Consiliului profesoral
Sancţiunile de la punctele 2.-9. atrag după sine scăderea notei la purtare.
Dacă elevul căruia i s-a aplicat o sancţiune menţionată la punctele 2 -5 dă dovadă de un comportament ireproşabil pe o perioadă de cel puţin 8 săptămâni de şcoală până la încheierea semestrului/anului şcolar, prevederea privind scăderea notei la purtare, asociată sancţiunii, se poate anula.
2. Preavizul de exmatriculare şi exmatricularea nu se aplică elevilor din învăţământul obligatoriu.
3. Preavizul de exmatriculare se întocmeşte, în scris, de diriginte şi de directorul şcolii pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline se studiu sau 15 % din totalul orelor la o singură disciplină, cumulate pe an şcolar, şi se înmânează părintelui sau elevului, dacă a împlinit 18 ani, sub semnătură.
4. Motivarea absenţelor se efectuează de către diriginte/învăţător, pe baza următoarelor acte:
– adeverinţă eliberată de medicul cabinetului şcolar/medicul de familie şi avizată de medicul şcolar,
– adeverinţă sau certificat medical eliberat de spital, avizat(ă) de medicul şcolar,
– cerere prealabilă scrisă a părintelui, adresată directorului şcolii şi aprobată de acesta.
Actele justificative vor fi prezentate în termen de 7 zile de la reluarea activităţii elevului.
5. La fiecare 10 absenţe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10 % absenţe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct. Absenţele nejustificate din semestrul I. pot fi reportate şi cumulate cu absenţele din semestrul al II-lea pentru stabilirea notei la purtare pe semestrul al II-lea.
6. Pentru un număr de cel puţin 40 de absenţe nejustificate din totalul orelor de studiu sau cel puţin 30 % din totalul orelor la o singură disciplină de studiu, cumulate pe un an şcolar, se aplică sancţiunea de exmatriculare cu drept de reînscriere în anul următor.
7. Cazurile de indisciplinǎ vor fi aduse la cunoştinţa Consiliului clasei în termen de 5 zile de la producerea lor, pentru a fi soluţionate. Elevii care au săvârşit fapte care încalcă regulamentele şcolare sau cei suspectaţi de asemenea fapte, vor da declaraţii în scris pentru clarificarea situaţiei.
7. Elevii vinovaţi de deteriorarea bunurilor şcolii vor plăti toate lucrările necesare reparaţiilor sau suportă toate cheltuielile pentru înlocuirea bunurilor deteriorate. În cazul în care vinovatul nu se cunoaşte, răspunderea materială devine colectivă, revenind întregii clase. În cazul distrugerii/deteriorării manualelor şcolare primite gratuit, elevii vinovaţi înlocuiesc manualul deteriorat cu un exemplar nou, corespunzător tipului de manual deteriorat, iar în caz de imposibilitate, achită contravaloarea acestuia. Pentru faptele prevăzute mai sus, elevii vinovaţi pot fi sancţionaţi în conformitate cu dispoziţiile punctului 1.
8. Elevii sancţionaţi au dreptul la contestaţie în termen de 5 zile de la aplicarea sancţiunii.
9. Diriginţii ţin evidenţa activităţii şi comportamentului elevilor în caietele diriginţilor.
IV. PĂRINŢII
1. Părinţii/tutorii legali au dreptul şi obligaţia de a colabora cu şcoala, în vederea realizării obiectivelor educaţionale.
2. Părinţii/tutorii legali au obligaţia ca, cel puţin o dată pe lună, să ia legătura cu învăţătorul/dirigintele pentru a cunoaşte evoluţia copilului lor.
3. Părintele/tutorele legal instituit sau susţinătorul legal este obligat, conform legii, să asigure frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu.
4. Comitetele de părinţi şi Consiliul reprezentativ al părinţilor se organizează şi funcţionează în conformitate cu Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.
5. Comitetele de părinţi pe clase şi Consiliul reprezentativ al părinţilor au următoarele atribuţii:
– sprijină conducerea şcolii în întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale, în realizarea şcolarizării elevilor, în activitatea de consiliere şi orientare, în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi extraşcolare, în organizarea dezbaterilor pedagogice, în atragerea persoanelor fizice sau juridice pentru sprijinirea financiară şi materială a şcolii.
6. Sponsorizarea clasei sau a şcolii nu atrage după sine drepturi în plus pentru anumiţi elevi.
V. TRANSPORTUL ELEVILOR
1. Transportul elevilor cu microbuzele oferite de Ministerul Educaţiei şi Cercetării este gratuit. Cu aceste mijloace de transport pot călători, fără plată, şi cadrele didactice către şcoală şi către localitatea de domiciliu.
2. Elevii vor fi instruiţi periodic în legătură cu securitatea transportului.
3. Elevii sunt obligaţi să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării şi să nu distrugă bunurile din mijlocul de transport. În caz contrar, răspund disciplinar şi material pentru prejudiciile create. Elevilor care distrug sistematic componente ale mijlocului de transport, li se poate interzice deplasarea cu acest mijloc pe o perioadă determinată de timp.
VI. DISPOZIŢII FINALE
1. În unităţile de învăţământ preuniversitar, fumatul este interzis, conform legii.
2. Utilizarea sălii de sport este reglementată de un regulament propriu, care este anexă la Regulamentul intern al şcolii.
3. Regulamentul intern al şcolii se propune şi se dezbate de către Consiliul profesoral şi este aprobat de Consiliul de administraţie.
4. Prezentul regulament se completează cu dispoziţiile legale prevăzute de noile norme, ordine sau regulamente şcolare.
5. Se interzice constituirea de fonduri de protocol sau a oricărui alt fond destinat derulării examenelor.
6. Regulamentul intern va fi adus la cunoştinţa elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali.
7. Respectarea Regulamentului intern este obligatorie pentru tot personalul salariat al şcolii, pentru elevii şi părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
8. În baza Regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, directorul va încheia cu părintele / elevul care a împlinit vârsta de 14 ani, un acord de parteneriat şcoală-familie.
Aprobat în şedinţa Consiliului de administraţie din data de 12.10.2010.
Anexa 1
Regulamentul intern al bibliotecii Liceului Teoretic „Kemény János“ – Topliţa
1. Sarcina bibliotecii liceului este sprijinirea procesul instructiv-educativ din această instituţie.
2. Cărţile aflate in inventarul bibliotecii pot fi împrumutate gratuit de către elevii şi cadrele didactice ale liceului.
3. Programul bibliotecii este de luni până vineri între orele 7 şi 15.
4. Biblioteca liceului îşi oferă serviciile în timpul anului şcolar precum şi în perioada vacanţelor, cu excepţia perioadei de inventariere şi a concediului legal.
5. Toţi cititorii sunt înscrişi la bibliotecă pe baza unei Fişe de înscriere completată de către bibliotecar, care va fi însoţită de fişa de împrumuturi.
6. La solicitarea unei cărţi din patrimoniul bibliotecii, datele acesteia vor fi consemnate în fişa de împrumuturi, împreună cu data solicitării, urmată de semnătura cititorului. La returnare, cartea va fi prezentată bibliotecarului pentru a fi consemnată data.
7. Numărul maxim de cărţi care pot fi împrumutate de către elevi este de trei, iar pentru cadrele didactice, de cinci. Cărţile se împrumută pentru o perioadă de maxim 3 săptămâni, iar prelungirea cererii de împrumut nu poate depăşi o perioadă de 45 de zile calendaristice. Prin semnarea fişei de înscriere cititorii îşi asumă obligaţia de a păstra cărţile într-o stare bună şi să nu le deterioreze în perioada împrumutării.
8. Au dreptul la consultarea fişelor de împrumut ale elevilor diriginţii şi profesorii de specialitate, în vederea îndrumării elevilor în domeniul lecturii particulare.
9. Se împrumută doar pentru sala de lectură următoarele publicaţii: dicţionare, lexicoane, hărţi, cărţi de specialitate într-un singur exemplar.
10. Pe parcursul studiului în sala de lectură elevii au obligaţia de a păstra liniştea. Este interzisă introducerea alimentelor şi deranjarea cititorilor. Nerespectarea acestor reguli atrage după sine excluderea elevului pentru o perioadă de o lună, timp în care nu are dreptul de a beneficia de serviciile bibliotecii.
11. Cititorii sunt obligaţi ca în cazul pierderii unei cărţi să o înlocuiască. Înlocuirea se va face cu o carte cu acelaşi titlu. Se acceptă înlocuirea cu acelaşi titlu publicat de o editură diferită. Este necesară avizul special al direcţiunii în cazul înlocuirii unei cărţi pierdute cu un alt titlu din acelaşi domeniu, având aceeaşi valoare.
12. În cazul nerespectării termenului de împrumut, se aplică următoarele măsuri:
· Avertisment verbal;
· Prima atenţionare scrisă;
· A doua atenţionare scrisă;
· Înlocuirea cărţii;
13. Eliberarea actelor de studii pentru elevii din clasele terminale este condiţionată de returnarea tuturor cărţilor împrumutate de la biblioteca şcolii.
Anexa 2
Regulamentul de funcţionare a sălii de sport
1. Sala de sport va fi utilizată pentru desfăşurarea lecţiilor la materia educaţie fizică şi obiectele opţionale din această arie curriculară. Orice excepţie va trebui să aibă acordul scris al unui director.
2. Accesul elevilor în sala de sport se face numai însoţiţi de către profesor.
3. Elevii vor participa la lecţii doar cu echipament sportiv adecvat, care nu se va folosi pentru deplasarea la sala de sport ( în acest scop pregătirea vestimentară pentru ora de sport se va face în vestiarele aferente).
4. Până la începerea desfăşurării lecţiei elevii vor sta pe bănci.
5. Elevii scutiţi pe un semestru sau pe tot anul şcolar au obligaţia să prezinte profesorului de sport scutirile medicale la cel mult două săptămâni de la începerea semestrului respectiv.
6. Vestiarele şi grupurile sanitare se vor încuia în timpul desfăşurării activităţilor sportive.
7. Elevii scutiţi de la efort fizic au obligaţia de a asista la orele de sport conform regulamentelor şcolare, schimbând încălţămintea în vestiare. Acestor elevi le este interzisă şederea în timpul orelor de sport în vestiare sau în sălile de clasă.
8. Se interzice lovirea mingii cu piciorul spre tavanul sau spre pereţii laterali ai sălii de sport.
9. Se interzice căţărarea pe panourile de baschet, porţi sau schelele metalice din interiorul sălii de sport.
10. Se interzice folosirea aparatelor sportive (capra, lada de gimnastică, spaliere) fără acordul profesorului de sport.
11. Sub roţile panoului de baschet se pun apărători pentru protecţia pardoselii ori de câte ori se mută dintr-un loc în altul.
12. Profesorul de educaţie fizică, organizatorul sau contractantul poartă întreaga răspundere pentru baza materială, respectiv evenimentele petrecute în sală.
13. Persoanele de mai sus intră primii şi ies ultimii din sală, verificând starea materialelor şi a instalaţiilor.
14. Intrarea principală serveşte pentru accesul persoanelor (elevi, profesori, organizatori), implicate în activitate.
15. Alte persoane au acces în sală pe intrarea rezervată spectatorilor, cu acordul conducerii şcolii. Echipamentul sportiv, pantofii de sport sunt obligatorii.
16. Accesul elevilor, sportivilor se face ordonat, sub supravegherea organizatorului activităţii.
17. Profesorul de educaţie fizică va desemna un responsabil pentru verificarea grupurilor sanitare la ieşirea din sală.
18. Este interzisă trecerea liniei portocalii de către persoanele neparticipante la activităţile organizate în sală.
19. Organizatorul este obligat să raporteze orice pagubă, incident sau accident din timpul programului.